Odling och skörd

Havtornsprodukter från Lumparland

Vi har en egen havtornsodling på Åland där vi själva plockar alla bär som lyser gul-orange i höstsolen. Våra havtornsbuskar odlas utan kemiska bekämpningsmedel och gödslas endast med gräsklipp. Mer om odling finns att läsa hos Odla.nu. De äldsta buskarna som vi planterade 1995 är en rysk sort Ljubitelskaya och ett år senare planterades Prozrachnaya. År 2002 har vi planterat de finska sorterna Raisa och Rudolf.
Under årens lopp har vi märkt att Raisa har gett små bär som har tagit mycket tid att plocka. Så 2016 beslöt vi att ta bort dem och beställa andra buskar i stället. Detta gjordes våren 2017 vilket du kan läsa om i ett blogginlägg. Nu planterades sorten Eva som vi hoppas ska ge stora och sötare bär.
Fakta om havtorn finns att läsa bl.a. hos My Havtorn och Wrams Aroma.

Vi plockar alla bär antingen för hand eller med en maskin som fungerar lika som en dammsugare, vilket ger en bra kvalité på bären och inga skador på buskarna.

plockning

Bären förädlar vi sedan till olika produkter; råsaft, gelé, miss, puré, torkade bär, glögg, nektar m.m. Bladen tas också tillvara, plockas och torkas till ett grönt te. Vi har sålt våra produkter på marknader sedan 2006. Vi deltog i skördefesten på Åland första gången 2008 hos Stall Twilight. År 2015 hade vi för första gången vår egna öppna gård under skördefesten i september. Våren 2017 deltar vi med gården i Åland grönskar.

havtornsprodukter
Havtorn är gott och hälsosamt och innehåller viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Spara