Mathantverkare

Under 2016-17 har jag gått en utbildning till mathantverkare arrangerad av projektet Kustens mat och i början av maj var det examen. Jag vill tillverka så naturliga bärprodukter som möjligt av våra havtornsbär och andra bär från trädgården hemma och från mammas trädgård med bärbuskar.

mathantverkare

Min examensprodukt är vår havtornsmarmelad med hela bär. Marmeladen är god tillsammans med ost. Marmeladen finns nu till försäljning i vår gårdsbod och ibland på marknader på Åland.

Jag använder också olika bär från skogen. Att gå i skogen och plocka bär är skönt. Man hinner tänka och fundera mycket medan bärhinken fylls. Hemma i vårt kök tar jag sedan vara på bären som fryses in, kokas till saft, sylt, marmelad och gelé m.m. både för eget bruk och till försäljning på gården och marknader.

Mathantverk enligt Eldrimner är: ”Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.”

Spara

Spara

Lämna en kommentar

Under Agneta på gång, Havtornsnytt, Mathantverk, Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s