Vårarbete i havtornsodlingen

Det senaste veckoslutet har vi arbetat en hel del i vår havtornsodling inför kommande odlingssäsong. Vi har nu tagit bort en del gamla buskar av sorten Raisa som vi tycker har gett dåligt med bär. De har också varit små och tidskrävande att plocka. När sådant här arbete ska göras är det bra med en liten grävmaskin i gårdens maskinpark. Rötterna på buskarna är långa så man förstår att det ibland kommer upp rotskott långt från den gamla busken.

gräv

Nu har vi i stället köpt nya buskar från Blomqvist plantskola i Österbotten. Den här gången har vi en ny sort Eva som ska ge stora och sötare bär. Hanbusken Otto köpte vi inte eftersom vi har många gamla ”pojkbuskar” som sköter pollineringen.

eva

Sedan hade vi stängslet runt odlingen att se över. I höstas satte vi upp nytt stängsel men det blev inte helt klart då så nu fick vi kontrollera och förbättra fastsättningen så att rådjuren inte kan ta sig in. I diket finns gott om vatten ännu att vattna våra nya buskar med så att de etablerar sig bra.

nät

Nu hoppas vi att pollineringen gått bra i år. Det är betydligt blåsigare här nu efter att alarna i dikeskanten togs bort förra hösten. Första maj hade vi en härlig och varm vårdag under arbetet i odlingen efter den annars kyliga våren och snöfall i slutet av april. Ännu finns det lite arbete kvar med att ta bort gammalt gräs och jämna till marken på några ställen så att man lätt slipper fram med gräsklipparen i sommar.

blomning

Nu väntar vi på en solig sommar och lagom med regn för att kunna skörda fina havtornsbär i höst.

Lämna en kommentar

Under Havtornsnytt, Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s