Mathantverksdagar

För en vecka sedan ordnades de första mathantverksdagarna i Finland i Kimito på Storfinnhova gård. Vi var en liten grupp från Åland som reste dit med buss för att delta i programmet med föreläsningar, studiebesök och festmiddag.

Fredag förmiddag gjorde vi ett besök i Dalsbruk. Vi började med en vandring runt byn där Maria berättade om brukets historia m.m. Efter promenaden fick vi komma in i värmen till Rosala handelsbod där vi fick vara med om en teprovning. Vi fick provsmaka te på sprängticka, bergeniablad och rönnblad, alla tesorter var goda.

När vi kom tillbaka till Storfinnhova var det dags för föreläsningar. Först lyssnade vi på Margot från Tackork gård som inspirerande berättade om hur det är att vara mathantverkare. Vi fick många bra tips av henne.

Efter en god lunch var det en föreläsning av Sinikka Piippo som pratade om näringsinnehållet i bär och grönsaker. Tyvärr missade jag en del av innehållet i den intressanta föreläsningen eftersom mina finska kunskaper inte är tillräckligt bra.

På eftermiddagen fortsatte studiebesöken. Först åkte vi till Närboden där Sabina och Torsten berättade om sin verksamhet på gården. Sedan körde bussen till Kimito Brewing En av ölsorterna fick vi sedan dricka till kvällens middag.

Middagen inleddes med en tapastallrik där varje kock hade bidragit med en liten aptitretare. Jag fick lämna bort petit choun som innehöll fisk p.g.a. min allergi. Sedan serverades en potatispurjolökssoppa med kirskål och bacon. Huvudrätten var en gäddwallenbergare med potatismos och grönsaker, men jag fick wallenbergare med kött i stället.

Därefter serverades vi en ostbricka med marmelad och sylt. Två av ostarna är prisbelönta i FM i mathantverk och den tredje var tillverkad av en av kvällens tre kockar. Hårdosten kommer från Mattas gårdsmejeri. Marmeladerna kommer från Tackork gård. Till sist fick vi en desserttallrik där allt innehöll havtorn i någon form. Där fick jag ny inspiration för mitt eget kök.

Lördagens program började med en mathantverksbutik där lokala mathantverkare och några mathantverkare från utbildningen sålde sina produkter. De flesta sålde sylter och marmelader av olika slag bl.a. Kullas gård. Närboden var också på plats med FM-prisbelönta sylter m.m. Fina och goda maränger smaksatta med bär såldes av Linnan Marenki. Även Tackork sålde sina fina produkter. Förstås köpte jag hem några burkar med sylt, marmelad och en flaska lingonsirap med rosmarin för provsmakning.

Föreläsningarna fortsatte under förmiddagen där vi fick lyssna på Eva Johansson som pratade om mathantverksprodukter i restaurangverksamheten.

Den sista föreläsaren var Ruben Madsen, surströmmingskungen från Ulvön.  Det var en inspirerande, livlig och underhållande föreläsning där vi fick många konkreta tips om marknadsföring och försäljning. Målet är ett gott liv!

Sedan for den åländska gruppen på egna studiebesök igen eftersom det fanns gott om tid innan kvällens hemresa från Åbo. Första anhalten var i Mathildedal där vi besökte ett par som driver ett bybryggeri och bageri. Jag köpte gott bröd och öl till kvällen eftersom jag inte skulle åka med färjan hem som de andra utan fortsätta med en annan resa på fastlandet på samma gång. I Mathildedal finns en gård där det finns alpackor. En fin butik med garn och plagg stickade av alpackagarn hann vi titta in i.

Sista besöket gjorde vi hos Patricia på Wiurila gård där hon berättade om verksamheten på gården.

Det var en givande resa med intressanta föreläsningar, många samtal, intryck och nya idéer att fundera på och testa för vår egen verksamhet.

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

1 kommentar

Under Mathantverk

Ett svar till “Mathantverksdagar

  1. Barbro Nabb Gustafsson

    Vilken inspirerande resa Agneta! Väldigt roligt att få ta del av dina nyhetsbrev. Jag läser dem med stort nöje.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s