Förädling av frukt och bär – kursdag 1

För några dagar sedan var det dags för den första praktiska delen av kursen i mathantverk. Kursen hölls nu i Kimito, Brusarby för oss som har valt inriktningen Frukt & Bär.

Fredagens program inleddes med presentation av deltagarna och föreläsning av Catrin från Eldrimner, det nationella resurscentret för mathantverk i Sverige. Vi fick lära oss om skörd, hantering och lagring av råvaror, vilka funktioner socker och honung har, marmeladkokning utan och med pektin, mätningar med refraktometer och ph-mätare, konservering och hållbarhet, pastörisering och tillverkning av måltidsdrycker m.m.

Senare under eftermiddagen blev det parvis praktiskt arbete i köket med att koka marmelad på olika sätt. Jag och Nina testade att koka två marmelader med havtorn med olika mängd pektin. De andra kokade andra marmelader; jordgubbar + röda vinbär, svarta vinbär + honung, rabarber, hallon.

havtorn

Innan dagens kurspass var slut förberedde vi dryckerna av bär, blommor och blad som skulle stå och dra över natten. Vi gjorde syrenblomssaft med citron.

syren

Annan saft som gjordes var lingondricka, rabarber + mynta, vinbärsblad + citron, vinbärsblad + rabarber.

vinbärsblad

 

Spara

Lämna en kommentar

Under Mathantverk, Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s