Studieresa till Skåne dag 1

För ett par veckor sedan var jag på studieresa till Skåne tillsammans med andra från mathantverksutbildningen som jag går. Vi flög från Åland till Arlanda och vidare till Kastrup där en buss med guide mötte oss, så redan på förmiddagen gjorde vi dagens första studiebesök hos Fruemöllans bär, där vi möttes av Calle och Martina som engagerat berättade för oss om sin verksamhet.

fruemöllan

De odlar olika bär i kallväxthus. Havtorn odlas på friland. Bären förädlas till sylt, marmelad och drycker som är KRAV-märkta. Besöket avslutades med provsmakning och möjlighet att handla produkter med sig hem.

provsmakning

Hallonfröjd smakade gott. Jag måste förstås köpa med en burk havtornssylt med vanilj så att Tage kan få smaka på den hemma.

Sedan fortsatte vi till Bjärhus där vi åt en god lunch på Loftet. Gården har gamla anor och en omfattande verksamhet i dag.

bjärhus

På gården finns både djur och odlingar. I växthuset där det i sommar ska odlas tomater har fåren gått under vintern och gödslat jorden.

växthus

På den gamla gården finns förädling, charkuteri och gårdsbutik där det säljs bl.a. KRAV-märkta grönsaker från den egna odlingen och även andra odlares produkter t.ex. från Fruemöllans bär. Även en trädgårdsbutik finns här.

På vägen till nästa gårdsbesök körde bussen uppåt längs slingrande vägar till Kopparhatten i Söderåsens nationalpark där vi kunde beundra både bokskogen i försommarskrud och utsikten över ravinen som bildades under istiden.

bokskog

kopparhatten

Innan bussen körde vidare bjöd vår trevliga guide på skånsk spettekaka.

spettekaka

 Det sista gårdsbesöket för dagen var Nyrups osteria där vi möttes av Cecilia som tog oss med på ostvandring.

nyrup

Vi fick smaka på både gårdens egen ost och andra ostar. Älgörtsdricka var gott att dricka till. Det var en fin upplevelse i sig att sitta ute och lyssna på naturens ljud under provsmakningen.

osterian

 På gården finns en gårdsbutik som säljer både gårdens egen ost och andra ostar, samt en del andra mathantverksprodukter.

ostar

Gården driver också Nyrups naturhotell som vi dock inte fick se den här dagen.

Dagen avslutades med middagsbuffé på Tollarps vandrarhem.

Lämna en kommentar

Under Mathantverk, Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s